Publicarea fotografiei sediului unui cabinet de avocatură, fără consimțământul avocatului

4 iulie 2017 Drept Civil Jurisprudenta

Publicarea unei imagini din exterior a unui cabinet de avocatură, fără a obține consimțământul avocatului nu reprezintă o faptă ilicită de natură să atragă angajarea răspunderii civile delictuale întrucât potrivit art. 74 C.Civ., este interzisă doar difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spațiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal.

”Reclamantul susține ca fiind ilicită fapta pârâtului de a publica fotografia sediului cabinetului, fără a obține consimțământul său.

Potrivit art. 73 C.civ., orice persoană are dreptul la propria imagine. În exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfățișării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

Iar conform art. 74 C.civ., pot fi considerate ca atingeri aduse vieții private: captarea ori utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane aflate într-un spațiu privat, fără acordul acesteia (lit. c); difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spațiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal (lit. d)

Citeste mai mult  Conducerea unui vehicul fara permis de conducere. Achitare

La nivel de principiu, captarea imaginii (fotografierea) unei persoane ori utilizarea acestei imagini (inclusiv prin distribuiri pe site-urile de socializare) sunt interzise în absența consimțământului prealabil al persoanei fotografiate, sau, în cazul minorilor, în absența consimțământului prealabil al reprezentanților legali. Totuși, dreptul la imagine nu este un drept absolut, iar fotografierea și utilizarea imaginii unei persoane sunt permise chiar în lipsa unui consimțământ prealabil atunci când acestea se fac cu bună-credință în exercitarea altor drepturi fundamentale cum este, de exemplu, dreptul la libera exprimare.

Fotografierea unei persoane aflate într-un spațiu privat, indiferent că acel spațiu îi aparține ei sau altei persoane, fără acordul acesteia, este de principiu interzisă, indiferent dacă este urmată sau nu de utilizarea acelei imagini sau înregistrări (art. 74 lit. c) Cod Civil).

La polul opus se află situația fotografierii/utilizării imaginii unei persoane surprinse într-un loc public în desfășurarea unei activități publice (artiștii care susțin un concert, sportivii care participă la un eveniment sportiv etc.) caz în care, de principiu, utilizarea imaginii persoanei respective fără acordul său nu încalcă legea dacă nu aduce atingere reputației ori demnității sale.

Citeste mai mult  ICCJ. Plata onorariului de succes

În ceea ce privește bunurile, este interzisă doar difuzarea de imagini care prezintă interioare ale unui spațiu privat, fără acordul celui care îl ocupă în mod legal. Or, în speță, a fost publicată o imagine din exterior a cabinetului, imagine care nu este protejată de art. 74 C.civ.” (Tribunalul Olt, Sentința civilă nr. 205/6 aprilie 2017, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: > >