Group 1

Raportul Comisiei Europene privind progresele înregistrate în sensul asigurării unei reciprocități depline în materie de vize cu Canada și Statele Unite

20 decembrie 2017 UE

Comisia Europeană a prezentat miercuri, 20 decembrie 2017, un raport privind progresele înregistrate în sensul asigurării unei reciprocități depline în materie de vize cu Canada și Statele Unite, în care analizează evoluțiile din ultimele șapte luni.

În ultimii doi ani și jumătate, cazurile de nereciprocitate în acest domeniu s-au redus considerabil. Recent s-a realizat reciprocitatea deplină în materie de vize cu Canada, după ce aceasta a eliminat obligativitatea vizei pentru cetățenii români și bulgari, începând cu 1 decembrie 2017. Același rezultat a fost obținut deja cu țări precum Australia, Brunei și Japonia. Statele Unite ale Americii rămân acum singura țară terță din lista UE a țărilor ai căror resortisanți sunt exonerați de obligația de a deține viză care nu permite accesul fără viză al cetățenilor tuturor statelor membre ale UE.

În ultimele șapte luni s-au intensificat contactele la nivel politic și tehnic cu SUA. Comisia coordonează un proces orientat spre rezultate în vederea includerii celor cinci state membre ale UE (Bulgaria, Croația, Cipru, Polonia și România) în Programul de scutire de vize al SUA. Pentru moment, Comisia nu are în vedere adoptarea unui act delegat care să suspende temporar exonerarea de obligația de a deține viză pentru cetățenii americani, întrucât acest gest ar fi contraproductiv. Această poziție poate fi însă reexaminată în lumina evoluțiilor viitoare.

Citeste mai mult  Comisia Europeană. În 2014, numărul cazurilor de neîndeplinire a obligațiilor de către România a crescut

În luna iunie, comisarul Avramopoulos și Elaine C. Duce, secretar adjunct al Departamentului pentru Securitate Internă din SUA, au emis o declarație comună prin care ambele părți s-au angajat să intensifice eforturile pentru realizarea reciprocității depline în materie de vize între UE și SUA. Cu ocazia reuniunii miniștrilor de justiție și afaceri interne din UE și SUA din 17 noiembrie, ambele părți au luat notă de progresele înregistrate în cadrul dialogului de cooperare și s-au angajat să continue dialogul. În septembrie au avut loc discuții tehnice între Comisia Europeană, Statele Unite ale Americii și cele cinci state membre vizate pentru a analiza situația actuală cu privire la restul cerințelor Programului de scutire de vize. În lunile următoare, începând cu reuniunea UE-SUA la nivel de înalți funcționari din februarie și în strânsă cooperare cu cele cinci state membre vizate, Comisia va continua acest dialog cu SUA la toate nivelurile. Se preconizează că acest demers va conduce la măsuri concrete și mai ferme pentru toate părțile implicate.

Citeste mai mult  CJUE. Etichetarea și prezentarea produselor alimentare. Utilizarea mențiunii ”aventură zmeură‑vanilie”, precum și a unor imagini cu zmeură și cu flori de vanilie pe ambalajul unei infuzii de fructe care nu conține aceste ingrediente

Comisia va continua dialogul cu SUA și cu statele membre vizate pentru a obține reciprocitatea deplină în materie de vize. Reuniunea la nivel de înalți funcționari din domeniul justiției și al afacerilor interne din UE și SUA din 27-28 februarie 2018 și reuniunea miniștrilor de justiție și afaceri interne din UE și SUA din mai 2018 vor oferi ocazii pentru accelerarea în continuare a progreselor. Comisia va prezenta Parlamentului European și Consiliului un raport privind progresele înregistrate cel târziu în toamna anului 2018.

Cuvinte cheie: > >