Raportul international privind situatia respectarii drepturilor omului în România în 2014

26 iunie 2015 Fără categorie

Ambasada Statelor Unite în România a dat publicităţii, în data de 25 iunie 2015, Raportul international privind situatia respectarii drepturilor omului în România în 2014.

În raport se arată că, printre problemele serioase de drepturile omului s-au numarat hartuirea si relele tratamente aplicate detinutilor si romilor de catre politie si jandarmi, inclusiv moartea a cel putin unei persoane, cauzata de politie. Coruptia guvernamentala a ramas o problema raspândita care a afectat toate sectoarele societatii. Discriminarea sociala sistematica a romilor le-a afectat acestora dreptul la educatie, locuinta, îngrijire medicala si oportunitati de angajare adecvate.

Alte probleme de drepturile omului semnalate în cursul anului au inclus conditiile deficitare din penitenciare si încercarile continue ale unor politicieni de a compromite independenta justitiei. Guvernul nu a luat masuri eficiente pentru retrocedarea bisericilor greco-catolice confiscate de fostul guvern comunist. Amenintarile personale si profesionale la adresa jurnalistilor au subminat libertatea presei. S-au semnalat în continuare cazuri de violenta împotriva femeilor si de discriminare a acestora. Au existat unele acte si declaratii antisemite si mass-media a continuat sa publice articole antisemite. S-au raspândit în continuare puncte de vedere antisemite, rasiste, xenofobe si nationaliste pe internet. Institutiile guvernamentale nu au acordat asistenta adecvata persoanelor cu dizabilitati si au neglijat persoanele institutionalizate cu dizabilitati. Romii au fost discriminati sistematic de catre societate. Discriminarea homosexualilor, lesbienelor, bisexualilor si transsexualilor (LGBT), dar si a persoanelor bolnave de HIV/SIDA, în special copiii, de catre societate, au continuat sa fie o problema. Drepturile angajatilor au fost în continuare o problema.

Citeste mai mult  ONG-urile spun NU supravegherii generalizate de către SRI

Sistemul judiciar a luat masuri pentru punerea sub acuzare si pedepsirea functionarilor de stat care au comis abuzuri, dar autoritatile au amânat în mod repetat procesele referitoare la presupuse cazuri de abuzuri ale politiei, multe dintre ele încheindu-se cu achitarea politistilor.

Textul integral este disponibil aici.

Cuvinte cheie: >