Group 1

Reciprocitatea în materie de vize cu SUA și Canada: Un nou raport privind evoluțiile recente

24 decembrie 2016 UE

Comisia Europeană a prezentat la 21 decembrie 2016 un raport privind progresele înregistrate în sensul asigurării unei reciprocități depline în materie de vize cu Canada și Statele Unite, în care analizează evoluțiile din ultimele cinci luni.

În intervalul scurs de la ultimul raport, în urma contactelor avute la nivel politic și tehnic, UE și Canada au convenit asupra unui calendar clar pentru asigurarea reciprocității depline în materie de eliminare a obligativității vizelor. În relația cu Statele Unite însă, în pofida eforturilor susținute, nu s-au putut constata progrese comparabile.

Canada

În urma eforturilor intense și coordonate și a dialogului susținut dintre UE și Canada în perioada premergătoare celui de al 16-lea Summit UE-Canada de la Bruxelles, din 30 octombrie 2016, Canada a indicat un calendar clar pentru asigurarea reciprocității depline în materie de eliminare a obligativității vizelor pentru toți cetățenii UE. Comisia își va continua activitatea în această privința astfel încât reciprocitatea deplină în materie de eliminare a obligativității vizelor – care este deja asigurată pentru toate celelalte state membre ale UE – să fie aplicată de Canada pentru toți cetățenii bulgari și români până la sfârșitul anului 2017, astfel cum s-a confirmat și în Declarația comună publicată în urma Summitului UE-Canada.

Citeste mai mult  CJUE: Serviciul Uber ține de domeniul transporturilor

Statele Unite ale Americii

În ciuda intensificării contactelor la nivel politic și tehnic, în relația cu Statele Unite nu s-au constatat, în ceea ce privește eliminarea obligativității vizelor, progrese comparabile cu cele înregistrate în relația cu Canada. În coordonare cu cele cinci state membre implicate (Bulgaria, Cipru, Croația, Polonia și România), Comisia își va intensifica fără întârziere eforturile în vederea promovării reciprocității depline în materie de eliminare a obligativității vizelor de îndată ce noua administrație a SUA își va intra în atribuții. Următorul prilej pentru a discuta cu noua administrație despre calea de urmat pentru atingerea acestui obiectiv va fi viitoarea reuniune a înalților funcționari din cadrul ministerelor Justiției și Afacerilor Interne din UE și din SUA, prevăzută a avea loc în primul semestru al anului 2017.

Comisia va continua să colaboreze cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a se asigura că Uniunea Europeană are o poziție unitară cu privire la această chestiune importantă. Comisia va prezenta un raport privind progresele înregistrate înainte de sfârșitul lunii iunie 2017.

Cuvinte cheie: > > >