Recunoașterea legală a cuplurilor de același sex se reduce la un concept simplu: egalitatea în fața legii

22 februarie 2017 Drept Civil

”Recunoașterea legală a cuplurilor de același sex se reduce la un concept simplu: egalitatea în fața legii”, afirmă Nils Muižnieks, comisar pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, într-un material publicat la 21 februarie 2017.

Există o tendință de creștere în Europa și în afara acesteia pentru acordarea cuplurilor de același sex recunoaștere legală a relațiilor lor. Prima țară care a oferit „parteneriate înregistrate” a fost Danemarca, în 1989, în timp ce Olanda a fost prima țară care a permis căsătoria între persoane de același sex în 2001.

În prezent, 47 de țări din lume, dintre care 27 sunt în cadrul Consiliului Europei, oferă o anumită formă de recunoaștere legală pentru cuplurile de același sex. Cele 27 de țări din cadrul Consiliului Europei sunt: Andorra, Austria, Belgia, Croația, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Irlanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Portugalia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția și Regatul Unit.

Treisprezece dintre acestea au introdus legi care permit căsătoria între persoane de același sex: Belgia, Danemarca, Finlanda (urmează să în vigoare la data de 1 martie 2017), Franța, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Portugalia, Spania, Suedia, Țările de Jos și Regatul Unit.

Muižnieks subliniază că „cele mai puternice dezacorduri par să se cristalizeze în jurul noțiunii de „căsătorie”, dar argumentele în jurul recunoașterii cuplurilor de același sex dezvăluie adesea homofobie adânc înrădăcinată și discriminare împotriva lesbienelor și a persoanelor gay. Multe dintre statele membre ale Consiliul Europei încă nu oferă nici o formă de recunoaștere juridică pentru cuplurile de același sex, cu consecințe negative semnificative pentru persoanele în cauză și pentru cei dragi.

Sondajele arată că opinia publică în multe țări europene este tot mai mult în favoarea recunoașterii drepturilor cuplurilor de același sex – mult mai mult decât politicienii par uneori să creadă. Mai multe state europene au reacționat prin modificarea constituției pentru a preciza că o căsătorie este exclusiv uniunea dintre un bărbat și o femeie. Cu toate acestea, unele dintre statele care au făcut acest lucru, cum ar fi Croația și Ungaria, oferă parteneriate înregistrate pentru cuplurile de același sex.”

Citeste mai mult  Contestație la executare. Reducerea onorariului de avocat

Printre problemele generate de lipsa recunoașterii juridice a cuplurilor de același sex, comisarul pentru drepturile omului punctează că aceștia pot fi lipsiți de drepturi de moștenire,că o persoană nu poate avea dreptul la o pensie de urmaș, la asigurarea de sanatate a partenerului de viață sau de a continua să trăiască în casa unui partener decedat. Dacă cineva este internat în spital după un accident grav și nu este în măsură să explice relația personală, partenerului persoanei îi pot fi refuzate dreptul de vizită sau de acces la dosarul medical. Copiii cuplurilor de același sex pot fi lăsați fără îngrijirea persoanei pe care au cunoscut-o întotdeauna ca părinte, etc.

În anul 2000, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a emis Recomandarea 1474 cu privire la situația lesbienelor și homosexualilor în Consiliul Europei, recomandând Comitetului de Miniștri să facă apel către statele membre să adopte o legislație care să prevadă parteneriate înregistrate. Într-o recomandare din 2010 privind măsurile de combatere a discriminării pe motive de orientare sexuală sau identitate de gen, Comitetul de Miniștri a recomandat statelor membre să ia măsuri pentru a asigura recunoașterea legală a cuplurilor stabile, fără discriminare între cuplurile de sex diferit și cele de același sex”, reamintește comisarul.

Citeste mai mult  Reducerea onorariului de avocat

Recenta jurisprudență a Curții Europene a Drepturilor Omului oferă o bază solidă pentru recunoașterea nevoilor cuplurilor de același sex care trebuie să se bucure de aceleași drepturi ca și cuplurile de sex diferit. Inițial, Curtea a arătat prudență în abordarea problemei, lasând la latitudinea statelor această chestiune. Cu toate acestea, este cert că relația unui cuplu de același sex se încadrează în noțiunea de „viață privată” , fiind protejată de articolul 8 din Convenție. În cauzele Schalk și Kopf (2010) și Vallianatos (2013), CEDO a declarata că relația unui cuplu de același sex într-un parteneriat stabil de facto, intră de asemenea în noțiunea de „viață de familie”, în conformitate cu articolul 8. În 2015, în cauza Oliari, CEDO a introdus o obligație pozitivă pentru statele membre ale Consiliului Europei de a oferi o recunoaștere legală pentru cuplurile de același sex ca modalitate de a proteja dreptul la viața de familie”, se punctează în material.

Cât despre căsătoria civilă între persoane de același sex, dreptul internațional al drepturilor omului, în prezent, nu creează obligația statelor de a permite cuplurilor de același sex să se căsătorească.

”În cauza Schalk și Kopf, CEDO nu a recunoscut dreptul de a se căsători pentru cuplurile de același sex, în conformitate cu articolul 12 din Convenție (dreptul de a se căsători). Cu toate acestea, în această decizie, Curtea a stabilit că nu va mai considera căsătoria ca fiind rezervată în mod exclusiv unei femei și unui bărbat și că revine statelor membre să decidă modul în care reglementează accesul la căsătorie. Curtea a adăugat că această abordare se poate schimba în cazul în care un consens ar apărea între statele semnatare ale Convenției”, adaugă Muižnieks.

Citeste mai mult  Calcularea pensiei de intretinere

Comisarul pentru Drepturile Omului este de părere că ”un angajament real pentru egalitate deplină impune statelor cel puțin să ia în considerare în mod serios reglementarea căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex. Statele ar trebui să continue să depună eforturi în vederea eliminării discriminării pe motive de orientare sexuală în domeniul drepturilor familiale. Acest lucru necesită o serie de măsuri:

  • Cele 20 de state membre ale Consiliului Europei care încă nu oferă nici o recunoaștere legală a cuplurilor de același sex, ar trebui să adopte o legislație privind parteneriatele înregistrate care să asigure faptul că privilegiile, obligațiile sau beneficiile partenerilor de sex diferit căsătoriți sau într-un parteneriat înregistrat sunt disponibile în mod egal partenerilor de același sex.
  • Toate statele trebuie să se asigure că există legislație pentru a oferi cuplurilor de același sex din parteneriatele înregistrate aceleași drepturi și beneficii ca și cuplurilor de sex diferit căsătorite sau în parteneriate înregistrate, de exemplu, în domeniul securității sociale, al taxelor, al muncii și al pensiilor, al libertății de mișcare, al reunificării familiei ,al drepturilor părintești și al moștenirii.
  • Statele ar trebui să promoveze respectul pentru lesbiene, gay și bisexuali și să combată discriminarea pe motive de orientare sexuală, prin educație în domeniul drepturilor omului și a campaniilor de sensibilizare.

Acordarea de drepturi și beneficii cuplurilor de același sex nu ia nimic cuplurilor de sex diferit, care au deja acces la aceste drepturi. Societățile noastre sunt formate dintr-o mare diversitate de oameni, relații și familii. E timpul să vedem acest lucru ca beneficiu”, conchide Muižnieks.

Cuvinte cheie: > > > >