Reforma dreptului de autor în UE amenință dreptul la link și dreptul la upload

8 septembrie 2017 UE

Comisia Europeană a lansat un pachet de reformă a dreptului de autor, dar textul este complet inadaptat mediului online. Nu oferă un cadru modern, ci doar favorizează marile industrii și corporații, aduce atingere modului esențial în care funcționează Internetul și nu răspunde cerințelor digitale actuale ale cetățenilor europeni, atrage atenția Asociația pentru Tehnologie și Internet – ApTI.

Noul pachet de reformă nu ține cont de nevoile actuale ale utilizatorilor în mediul digital. Aceștia nu vor mai putea remixa, parodia, face gif-uri și meme-uri, iar dreptul la link și la upload va fi eliminat.

Dacă ești utilizator de internet, iată cum te va afecta reforma copyright:

  • Nu vei mai putea da share pe Facebook fără să plătești. Noul drept al editorilor de presă dă posibilitatea trusturilor de presă să ceară bani pentru afișarea preview-ului unui articol.
  • Nu vei mai găsi cu ușurință informații pe Internet. Publicațiile vor decide ce ajunge în lista căutărilor tale sau nu. Unele servicii de agregare vor fi probabil întrerupte sau vor afișa o listă lungă de link-uri neintuitive.
  • Accesul la materiale care sunt disponibile în mod liber sau la lucrări din domeniul public va fi restricționat.
  • Conținutul încărcat pe platforme online va fi scanat de filtre automate și blocat dacă conține material protejat de drepturi de autor.
Citeste mai mult  Cercetarea UE: medicina personalizata pentru cancerul de san

De asemenea, reforma are un impact negativ

  • pentru cercetători: Se impun bariere inutile pentru cercetare și inovare și excepții pentru sfera academică extrem de restrictive
  • pentru jurnaliști, bloggeri sau persoane care activează în online media: Dreptul auxiliar de autor (ancillary copyright) sau taxa pe link va însemna îngreunarea accesului la informație și limitarea surselor de știri și a informațiilor online.
  • pentru business-urile online: Comisia Europeană propune crearea unui nou drept pentru editorii de presă prin care vor putea interzice agregarea conținutului produs. De asemenea, platformele online vor fi obligate să implementeze un filtru automat pentru conținutul încărcat de utilizatori.

Reforma legii copyright-ului în UE urmează a fi votată pe 10 octombrie în Parlamentul European, context în care ApTI a demarat campania Reforma copyright în UE: implică-te și corectează!”

Cuvinte cheie: > >