Refuzul recoltării de probe biologice. Condiționarea prezentării la spital

În conformitate cu dispozițiile art.337 C.p., refuzul ori sustragerea conducătorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a se supune prelevării de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenței unor substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Fapta este tipică în ipoteza în care polițistul rutier îi solicită conducătorului să se supună prelevării, dar acesta își condiționează supunerea la prelevarea mostrelor biologice de prezența tatălui și a avocatului.

Extras din considerentele sentinței penale a Judecătoriei Deva:

”Fapta inculpatului SPC care, în data de 05.03.2017, a condus pe drumurile publice din mun. Deva autoturismul marca Fiat Punto cu nr. de înmatriculare X, iar după ce a fost testat cu alcooltestul Drager, indicând la ora 02:32 valoarea de 0,66 mg/l alcool pur în aerul expirat, a refuzat recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, prev. de art. 337 C .p., pentru următoarele considerente:

Citeste mai mult  RIL admis. Încetarea procesului penal în cazul infracțiunii de violență în familie

Curtea Constituțională a stabilit prin Decizia nr.49/16.02.2016, publicată în M.Of nr.323/27.04.2016 faptul că interpretarea teleologică a art.337 C.p. relevă pericolul social sporit al faptei de refuz de a se supune la prelevarea de mostre biologice sau sustragerea de la prelevare. Astfel, infracțiunea are ca obiect juridic secundar protejarea relațiilor sociale din domeniul înfăptuirii justiției și, prin urmare, săvârșirea faptei incriminate poate avea ca efect obstrucționarea actului de justiție.

Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infracțiunii a fost realizat prin acțiunea inculpatului de a refuza recoltarea de mostre biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei.

Consimțământul persoanei cu privire la recoltarea mostrelor biologice în vederea determinării alcoolemiei în organism este prezumat.

Conform art.17 alin.1 din Normele Metodologice din 12 decembrie 2013 privind recoltarea, depozitarea și transportul probelor biologice în vederea probațiunii judiciare prin stabilirea alcoolemiei sau a prezenței în organism a substanțelor sau produselor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora în cazul persoanelor implicate în evenimente sau împrejurări în legătură cu traficul rutier, aprobate prin Ordinul nr.1512/2013 al Ministrului Sănătății, publicat în M.Of nr.812/20.12.2013, refuzul persoanei trebuie să fie explicit.

Citeste mai mult  Obligatia de a acorda prioritate de trecere autoutilitarei de pompieri. (Ne)folosirea semnalelor luminoase si acustice conform dispozitiilor legale

Aceasta presupune că, anterior, polițistul rutier i-a comunicat conducătorului că este obligatoriu să îi fie recoltate mostre biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, avertizând persoana că, în caz contrar, va săvârși această infracțiune, iar persoana căreia i s-a adresat poate să respingă ori să nu accepte solicitarea.(…)

În fața instanței, inculpatul a recunoscut faptul că a condus autovehiculul marca Fiat Punto din direcția _spre _ 20 de metri. A fost de acord să facă testul cu aparatul Drager, iar la solicitarea polițiștilor de a-i însoți la Spitalul Județean din Deva pentru a i se preleva probe biologice, inculpatul le-a spus: ,,să aștepte puțin să ajungă tatăl meu (…). Apoi am sunat avocatul și împreună cu acesta m-am prezentat la poliție (…) unde am spus că vreau să dau probele (…)” (declarație f.14-15 d.j.).

Având în vedere faptul că persoana este îndatorată să accepte să i se recolteze mostre biologice, rezultă că fapta este tipică în ipoteza în care polițistul rutier îi solicită conducătorului să se supună prelevării, dar subiectul activ își condiționează supunerea la prelevarea mostrelor biologice, în cazul de față, de prezența tatălui și a avocatului.

Deși tatăl inculpatului, martorul SPA a arătat că i-a solicitat acestuia să îl aștepte în locul în care se afla întrucât nu mai avea mult de parcurs, acest aspect nu este de natură să înlăture tipicitatea faptei săvârșite de către inculpat.

Citeste mai mult  Omor vs loviri sau vătămări cauzatoare de moarte

Totodată, instanța reține că în momentul în care inculpatul a condiționat prezentarea la spital în vederea prelevării probelor biologice de sosirea tatălui său la fața locului a avut loc consumarea infracțiunii prev. și ped. de art.337 C.p., motiv pentru care nu prezintă relevanță susținerile inculpatului, prin apărătorul ales, referitoare la respingerea solicitării acestuia de a i se preleva probe biologice la momentul la care a ajuns la sediul poliției, respectiv afirmațiile inculpatului privitoare la faptul că a trecut mai puțin de 2 ore de la momentul producerii accidentului până la momentul prezentării la sediul poliției, având în vedere că în prezenta cauză nu se pune problema valorii alcoolemiei inculpatului, iar pentru existența infracțiunii prevăzute de art.337 C.p. nu prezintă relevanță dacă persoana se afla sau nu sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive ori care era concentrația de alcool în sânge.” (Judecătoria Deva, Sentința penală nr. 541 din 2 mai 2019, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >