Regulamentul Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii, culegere legislativă

3 februarie 2019 Fără categorie

La editura C.H.BECK a fost publicată culegerea legistativă, Regulamentul Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii, al cărei autor este Igor Lăcătuș, avocat în Baroul Timiș.

Editura pe pagina sa de internet face o scurtă prezentare a lucrării, în sensul că reprezintă o noutate juridică absolută în România. Regulamentul Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii este o culegere legislativă unică, ce nu trebuie să lipsească din biblioteca cititorului pasionat de drept, de legislaturi și reglementări străine și internaționale, dintre cele mai dezvoltate de pe glob. Culegerea nu se rezumă doar la a efectua o simplă traducere a Regulamentului, ci și prezintă în cuprinsul acesteia multiple informații legate de sistemul federal de drept american, realizează o scurtă analiză istorică a celei mai importante instituții judiciare din America – Curtea Supremă, oferind în același timp numeroase aspecte de ordin teoretic și practic ce caracterizează între altele sistemul de drept american.

În Cuvântul-înainte a lucrării autorul afirmă că despre regulile de procedură ale Curții Supreme a Statelor Unite ale Americii, prea puțin se cunosc de către profesioniștii dreptului din România și chiar din Europa.

Citeste mai mult  Taxe judiciare neconstituționale în Spania

De notat este faptul că nu există vreo regulă impusă de o normă legală și nicio condiție necesar a fi respectată pentru a putea deveni judecător al Curții Supreme. Constituția Statelor Unite ale Americii stabilește vârsta, cetățenia și reședința necesară pentru a putea deveni Președintele Statelor Unite sau membru al Congresului American, însă nu este menționată nicio regulă pentru a putea exercita cea mai înaltă funcție jurisdicțională.

De la înființarea Curții și până în prezent, 114 persoane au îndeplinit funcția de judecător al Curții Supreme [97 de Judecători Asociați (Associate Justices) și 17 de Șeful Justiției (Chief Justice)].

Rolul Curții este crucial în sistemul de drept și în societatea americană, întrucât, pe de o parte, prin intermediul judecătorilor Curții se realizează controlul de constituționalitate a legilor americane, iar, pe de altă parte, instanța supremă, de cele mai multe ori, are sarcina de a integra sistemele specifice statelor uniunii într-o structură judiciară federală complexă, însă destul de eficientă.

Actele și pledoariile avocaților, și nu orice avocați, ci doar cei autorizați să practice avocatura VIII Regulamentul Curţii Supreme a Statelor Unite ale Americii pe lângă Curte, trebuie să respecte niște reguli clare și detaliate, în caz contrar ar încălca dispozițiile Curții și nu ar face cinste solemnității procesului de judecată.

Citeste mai mult  Institutul de Studii Financiare şi-a început activitatea

Unele instituții juridice, precum opinia juridică din partea unui Amicus Curiae, utilizată de mult timp în sistemul de drept common law care se bazează pe practica anterioară, a căpătat aplicabilitate practică și în sistemul nostru de drept. Astfel, se remarcă că, îndeosebi în fața Curții Constituționale și a Înalte Curți de Casație și Justiție, încep să fie utilizate în ultimii ani tot mai des rapoarte Amicus Curiae.

Cu toate acestea, chiar și în fața celei mai înalte curți americane, vom regăsi o serie de reguli specifice procedurii de judecată, care vă sunt cunoscute poate mai degrabă din scenarii de filme. Însă pentru a pătrunde în esența competențelor și atribuțiilor Curții Supreme Americane este nevoie și de o curiozitate științifică.

Culegerea se adresează nu doar judecătorilor, procurorilor, avocaților, arbitrilor, experților internaționali și diplomaților, ci și teoreticienilor de drept comparat, doctoranzilor și studenților facultăților de științe juridice, practic unei palete largi de cititori în materie de drept.

Citeste mai mult  Opinia INPPA referitoare la consecințele deciziei CCR privind cazurile în care o persoană este nedemnă să fie avocat asupra cererilor de admitere în profesie

Cunoașterea internațională a regulilor din fața Curții Supreme a Statelor Unite poate și ar trebui să fie încurajată de mediile universitare și chiar de curțile noastre de justiție, având în vedere că trăim din ce în ce mai intens fenomenul globalizării și, în mod obligatoriu, fiecare dintre noi trebuie să fim ghidați de principiul rule of law, adică domnia legii.

Cuvinte cheie: >