Reprezintă deschiderea unui cont pe o rețea de socializare folosind numele alte persoane infracțiune?

29 iunie 2021 Drept Penal

În contextul dezvoltării tehnologice și apariției rețelelor de socializare ce se extind și acaparează o mare parte din viețile noastre, s-au dezvoltat și fenomenele și metodele infracționale prin perfecționarea infracțiunilor informatice, cum ar fi cea de fals informatic. Societatea de avocatură Pavel, Mărgărit și Asociații recomandă apelarea la un avocat specializat atât în domeniul penal în vederea formulării de plângeri penale, cât și în domeniul civil care să asigure asistență și reprezentare în litigiile privind obținerea de despăgubiri sau alte mijloace de reparare ca urmare a activităților de încălcare a drepturilor personal nepatrimoniale, cum ar fi, spre exemplu, dreptul la imagine.

Limitele falsului informatic în contextul rețelelor de socializare- Decizie pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat recent, prin Decizia nr. 4/2021 publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 171 din 19 februarie 2021 cu privire la sesizarea formulată de Curtea de Apel Brașov – Secția penală în Dosarul nr. 9.010/197/2019 privind dezlegarea unei chestiuni de drept, asupra următoarei chestiuni de drept, admițând sesizarea formulată:

Citeste mai mult  Subiectul activ al infracţiunii prevăzute de art. 335 alin. (2) Cod penal

,,Fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, întrunește două dintre cerințele esențiale ale infracțiunii de fals informatic prevăzute în art. 325 din Codul penal, respectiv cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să fie realizată fără drept și cea ca acțiunea de introducere a datelor informatice să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului”.

Așadar, instanța a reținut faptul că acțiunea unei persoane de a crea un profil fals pe contul de socializare Facebook cu numele persoanei vătămate si trimiterea unor fotografii cu persoana vătămată în ipostaze intime de pe acel cont întrunesc elementele constitutive ale infracțiunii de fals informatic.

În concret, crearea unui cont pe o rețea de socializare accesibilă publicului, furnizând ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date reale vizând această persoană (informații, fotografii, imagini video) realizează condițiile de tipicitate ale infracțiunii de fals informatic, cu condiția ca aceasta să fie realizată fără drept și să aibă ca rezultat date necorespunzătoare adevărului.

Citeste mai mult  Inaplicabilitatea dispoziților art. 10 din Legea nr. 241/2005. Acoperirea prejudiciului de către partea responsabilă civilmente

Simpla creare a unui cont fictiv pe o rețea publică de socializare nu are semnificația unui fals informatic, doar atribuirea contului unei persoane și postarea de fotografii ale persoanei a cărei identitate a fost uzurpată fraudulos fiind activități care conduc la sancționarea sa penală.

Sancțiunile prevăzute de lege asupra faptei descrise

Legislația penală asigură protecția împotriva faptelor mai sus menționate, sancționând infracțiunea de fals informatic cu închisoarea de la unu la 5 ani. De asemenea, legislația civilă protejează dreptul la imagine, conform art. 73 din Codul Civil în condițiile în care utilizarea cu rea-credință a numelui, imaginii sau vocii unei persoane constituie, potrivit art. 74 lit. h) din Codul civil, o atingere adusă vieții private.

În concluzie, prin Decizia nr. 4/2021, Înalta Curte de Casație și Justiție trasează o linie directoare esențială în raport cu gravitatea și amploarea fenomenului infracțional desfășurat prin intermediul sistemelor informatice. Pentru a înlătura efectele infracțiunilor de fals prin apelarea la organele abilitate de lege este necesară contactarea unui avocat specializat atât în drept penal, cât și în drept civil, pentru obținerea de despăgubiri.

Cuvinte cheie: > >