RIL promovat. Admisibilitatea administrării probei cu înscrisuri în procedura instituită de art. 341 NCPP

9 mai 2016 Drept Penal

Colegiul de Conducere al Curții de Apel Târgu Mureș a sesizat ICCJ cu recurs în interesul legii în cazul soluționării plângerilor împotriva soluțiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată pentru a se pronunța asupra următoarei chestiuni de drept: admisibilitatea sau inadmisibilitatea administrării mijlocului de probă reprezentat de înscrisuri în procedura instituită de art. 341 Cod de procedură penală.

Problema de drept s-a ivit ca urmare a faptului că legiuitorul nu a modificat dispozițiile art. 341 alin. (5) din Codul de procedură penală și nu a prevăzut o procedură expresă în acord cu cele statuate de Curtea Constituțională prin Decizia nr. 599 din 21 octombrie 2014, publicată În Monitorul Oficial cu numărul 886 din 5 decembrie 2014.

I. Într-o primă opinie, se consideră că este posibilă administrarea mijlocului de probă reprezentat de înscrisuri în procedura instituită de art. 341 Cod de procedură penală, invocându-se, printre altele, Decizia CCR nr. 599/2014, apreciindu-se că principiul contradictorialității presupune și oferirea în mod rezonabil de dovezi suficiente pentru susținerea concluziilor formulate. De asemenea, art. 100 alin. (4) CPP nu prevede un temei pentru respingerea ca inadmisibilă a unei probe, iar art. 341 CPP nu interzice în mod expres administrarea probei cu înscrisuri.

Citeste mai mult  Ucidere din culpă. Nerespectarea regimului de viteză. Victimă care traversa neregulamentar strada. Achitare

II. În cea de-a doua opinie, se consideră că în procedura instituită de art. 340 și art. 341 CPP nu poate fi administrat niciun mijloc de probă, nici chiar înscrisurile, deoarece noul Cod nu mai cuprinde dispoziții similare celor din art. 278 ind. 1 alin. (7) din vechiul Cod, potrivit cărora soluționarea plângerilor împotriva soluțiilor de neurmărire sau netrimitere în judecată avea loc pe baza lucrărilor și a materialului din dosarul cauzei și a oricăror înscrisuri noi prezentate.

Recursul în interesul legii promovat are termen de soluționare la 26 septembrie 2016.

Textul integral poate fi consultat AICI.

Cuvinte cheie: >