Group 1

RIL promovat. Instanța competentă să soluționeze apelul declarat împotriva sentinței pronunțate de judecătorie în cauzele având ca obiect anularea deciziei de instituire a măsurii carantinei

17 septembrie 2020 Drept Civil

Curtea de Apel București a sesizat ICCJ cu recurs în interesul legii referitoare la următoarea problemă de drept: ”Interpretarea si aplicarea prevedrilor art. 17 din Legea nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic – în sensul de a se stabili instanța competentă din punct de vedere material și procesual a soluționa apelul declarat împotriva sentinței pronunțate de judecătorie în litgiile având ca obiect anularea Deciziilor de instituire a carantinei emise de Direcția de Sănătate publică”

Problema de practică neunitară a fost generată de modul de interpretare a acestor dispoziții legale, în ipoteza acțiunilor având ca obiect anularea Deciziilor de instituire a carantinei emise de Direcția de Sănătate Publică.

Într-o primă orientare jurisprudențială, s-a considerat că Secția Civilă din cadrul Tribunalului este competentă să soluționeze apelul declarat împotriva sentinței pronunțate de judecătorie în cauzele având ca obiect anularea Deciziei emise de Direcția de Sănătate Publică de instituire a măsurii carantinei în privința reclamantului.

Citeste mai mult  Vânzarea bunului altuia. Neexecutarea obligaţiei vânzătorului

În cea de-a doua orientare jurisprudențială, s-a arătat că Secția de Contencios Administrativ și Fiscal din cadrul Tribunalului este competentă să soluționeze apelul declarat împotriva sentinței pronuțate de juecătorie în cauzele având ca obiect anularea Deciziei emise de Direcția de Sănătate Publică de instituire a măsurii carantinei în privința reclamantului.

Cuvinte cheie: >