RIL promovat. Posibilitatea obligării inculpaților minori la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității în ipoteza renunțării la urmărirea penală

12 martie 2019 Drept Penal

Procurorul general al României a sesizat ÎCCJ cu recurs în interesul legii vizând interpretarea și aplicarea unitară a dispozițiilor art.318 alin. 6 lit.c din Codul de procedură penală în cazul suspecților sau inculpaților minori care au împlinit vârsta de 16 ani.

Examenul jurisprudenţei naţionale evidenţiază două orientări, ceea ce relevă caracterul neunitar al acesteia.

I. Într-o orientare, majoritară, s-a apreciat ca fiind legală și temeinică soluția dispusă de procuror prin ordonanță, respectiv de renunțare la urmărirea penală a suspectului/inculpatului minor care a împlinit 16 ani și obligarea acestuia la prestarea unei munci neremunerate în folosul comunității.

II. În opinia contrară s-a susținut că în ipoteza renunțări la urmărirea penală față de un suspect/inculpat minor nu poate fi dispusă obligația prestării unei munci neremunerate în folosul comunității.

În acest sens s-a arătat, în esență, că prin raportare la dispozițiile privind regimul răspunderii penale a minorului și al măsurilor educative neprivative de libertate cuprinse în art.113 –art.115 și art.121 din Codul penal, instituția muncii în folosul comunității operează doar în cazul pedepselor care se aplică inculpaților majori.

Citeste mai mult  Determinarea asistentului medical de a refuza recoltarea probelor de sânge de la persoane surprinse în trafic, conducând sub influența băuturilor alcoolice

Prin urmare, s-a reținut că simplul acord al suspectului/inculpatului minor de a presta muncă neremunerată în folosul comunității nu poate conduce automat la stabilirea acestei obligații în sarcina sa. Totodată, s-a apreciat că este posibilă admiterea în parte a sesizării procurorului cu consecința confirmării doar a soluției de renunțare la urmărirea penală, fără a se menține obligația prevăzută de art.318 alin.6 lit.c din Codul de procedură penală –soluție agreată în considerarea prevederilor art.318 alin.16 din același cod, care nu permit o nouă soluție de renunțare la urmărirea penală în cazul respingerii cererii de confirmare indiferent de motive.

Procurorul general consideră că soluția legală în materie este ilustrată de prima orientare jurisprudențială.

Cuvinte cheie: > > > >