Prim-adjunctul Procurorului General a sesizat ICCJ cu recurs in interesul legii vizând incidența art.7 alin.1 din Legea nr.76/2008 privind organizarea și funcționarea Sistemului Național de Date Genetice Judiciare, în ipoteza
inculpaților minori sancționați prin aplicarea unor măsuri educative conform Noului Cod penal.
Examenul jurisprudenței actuale existente în materie evidențiază două orientări, relevând caracterul neunitar al acesteia.
I. Astfel, într‐o opinie, instanțele au considerat că dispozițiile art.7 alin.1 din Legea nr.76/2008 sunt aplicabile și inculpaților minori cărora li s‐au aplicat măsuri educative privative sau neprivative de libertate pentru săvârșirea uneia dintre infracțiunile cuprinse în anexa 1 a legii.
II. Dimpotrivă, într‐o altă orientare s‐a apreciat că, raportat la prevederile art.7 alin.1 din Legea nr.76/2008, care fac referire doar la hotărârile de condamnare, de amânare a aplicării pedepsei ori de renunțare la aplicarea pedepsei, instanța nu poate dispune prelevarea probelor biologice de la inculpații minori cărora li s‐au aplicat măsuri educative, chiar dacă infracțiunea săvârșită face parte din categoria celor prevăzute în anexa 1 a legii.
Opinia Procurorului General interimar este în sensul că soluția legală în materie este ilustrată de
prima orientare jurisprudențială.
Textul integral AICI.
Cuvinte cheie: masura educativa > minor > recurs in interesul legii