Romania a semnat Protocolul nr. 16 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului

15 octombrie 2014 CEDO

România a semnat la data de 14 octombrie 2014, Protocolul nr. 16 la Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale prin Catrinel Brumar, Agentul Guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în cadrul unei ceremonii de semnare care a avut loc la sediul Consiliului Europei din Strasbourg, în prezenţa Secretarului General adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Battaini-Dragoni.

Principalul element de noutate şi de reformă al Protocolului nr. 16 adiţional la Convenţie se referă la posibilitatea pentru cele mai înalte jurisdicţii ale părţilor contractante de a solicita un aviz consultativ atunci când apreciază că o anumită cauză aflată pe rolul lor ridică o problemă gravă privind interpretarea sau aplicarea Convenţiei sau a protocoalelor sale. Se confirmă, astfel, hotărârea statelor părţi la Convenţie de a reforma sistemul convențional și de a contribui la rezolvarea din timp a unor chestiuni de interpretare a Convenției și, implicit, a legislației interne, prevenindu-se atât dezvoltarea unei jurisprudențe naționale divergente, cât și înregistrarea unui număr semnificativ de cereri individuale pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Citeste mai mult  CEDO. Interceptarea telefoanelor mobile în Rusia contrară Convenției

În cadrul ceremoniei, a fost depusă și declarația privind cele mai înalte jurisdicții romȃne care vor putea solicita un aviz consultativ Curții Europene și care cuprinde, pe lȃngă Curtea Constituțională și Ȋnalta Curte de casație și justiție, și curțile naționale de apel.

Sursa: Ministerul de Externe

Cuvinte cheie: > >