România, cel mai mare deficit de încasare a TVA

12 septembrie 2016 Business UE

Conform unui raport publicat pe 6 septembrie 2016 de Comisia Europeană, în 2014, veniturile pierdute ca urmare a necolectării TVA-ului în UE se ridică la suma impresionantă de 159.5 de miliarde de euro.

Cercetările arată că diferența dintre veniturile din TVA preconizate și sumele efectiv colectate (așa-numitul „deficit de încasare a TVA-ului”) s-a ridicat din nou la o cifră anuală inacceptabil de ridicată. Aceste constatări stau la baza apelului lansat recent de Comisie de a revizui sistemul de TVA din UE pentru a-l face mai eficient și a combate frauda. În prezent, statele membre trebuie să dea curs Planului de acțiune pentru crearea unui spațiu unic pentru TVA, prezentat de Comisie în luna aprilie, prin stabilirea de comun acord a modalității de instituire a unui regim de TVA definitiv pentru comerțul transfrontalier în Uniune. Au fost deja puse în aplicare o serie de măsuri imediate de combatere a fraudei privind TVA, dar cifrele publicate arată că sunt necesare reforme mai profunde.

Citeste mai mult  Acord UE-Norvegia de consolidare a cooperării în domeniul TVA

Deficitul de încasare a TVA-ului a variat de la cea mai ridicată valoare de 37,9 % de TVA necolectat, înregistrată în România, până la valoarea cea mai mică de 1,2 % înregistrată în Suedia. În termeni absoluți, cel mai ridicat deficit de încasare a TVA-ului de 36,9 miliarde de euro s-a înregistrat în Italia, în timp ce Luxemburgul a înregistrat cel mai scăzut deficit, de 147 milioane de euro.

Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Statele membre ale Uniunii pierd zeci de miliarde de euro reprezentând venituri din TVA necolectate. Acest lucru este inacceptabil. Regimul actual nu este deloc pregătit să facă față fraudei și erorilor de calcul privind TVA-ul și este clar că cifrele nu se vor îmbunătăți de la sine.Statele membre trebuie să stabilească de comun acord un sistem de TVA definitiv la nivelul UE care să fie rezistent la fraudă, astfel cum a prevăzut Comisia în cursul acestui an.Prin urmare, solicit tuturor statelor membre să poarte o discuție deschisă și utilă care să stea la baza propunerilor de anul viitor, pentru a rezolva această problemă o dată pentru totdeauna”.

Citeste mai mult  Scrisoare trimisă WhatsApp privind actualizarea politicii de confidențialitate și a condițiilor de utilizare

Studiul privind deficitul de încasare a TVA-ului este finanțat de Comisie în cadrul activității sale de reformare a sistemului de TVA din Europa și de combatere a fraudei și a evaziunii fiscale. Raportul arată că, chiar dacă colectarea veniturilor din TVA s-a îmbunătățit în unele state, se pot obține progrese substanțiale numai dacă statele membre decid de comun acord să simplifice actualul sistem de TVA al UE, să îl facă mai rezistent la fraudă și mai favorabil întreprinderilor.

Comparativ cu 2013, deficitul de încasare a TVA-ului înregistrat în 2014 a scăzut cu 2,5 miliarde de euro, dar performanțele individuale ale statelor membre încă variază considerabil în ceea ce privește respectarea legislației în materie de TVA. 18 state membre au înregistrat o îmbunătățire a cifrelor, în timp ce în alte opt state membre veniturile din TVA colectate nu le-au depășit pe cele din anul precedent.

Cuvinte cheie: >