România în fața CJUE pentru nerespectarea legislației privind casarea vehiculelor

29 mai 2015 UE

Comisia Europeană a decis joi, 28 mai, să trimită România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru lipsa transpunerii în legislația națională a amendamentelor aduse directivei privind vehiculele scoase din uz.

Statele membre au avut obligația de implementa în legislația națională, până la data de 22 august 2013, amendamentele aduse acestei directive. După ratarea acestui termen, România a primit o scrisoare de punere în întârziere la 27 septembrie 2013, urmată de un aviz motivat la 11 iulie 2014.

În ciuda eforturilor României, la aproape doi ani de la expirarea termenului limită, directiva nu este încă transpusă integral în legislația internă. Prin urmare, Comisia a decis să transmită cazul Curții de Justiție a Uniunii Europene, se precizează într+un comunicat al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Directiva revizuită își propune creșterea procentului de dezmembrare și reciclare a vehiculelor scoase din uz și reducerea impactului asupra mediului. De asemenea, directiva interzicere utilizarea unor substanțe considerate periculoase în procesul de fabricare a autovehiculelor după data de 1 iunie 2003, în special plumb, mercur, cadmiu și crom hexavalent.

Citeste mai mult  Comisia Europeană a amendat Google cu 4.34 miliarde EUR pentru încălcarea normelor antitrust ale UE

Legislația europeană stabilește ținte ambițioase de recuperare și reciclare: până la 1 ianuarie 2015 cel târziu, cantitatea de materiale reciclate sau recuperate în urma casării unui vehicul ar trebui să fie de minim 95% din greutatea acestuia.

Cuvinte cheie: > >