România se numără printre statele cu cel mai mare număr de hotărâri în care se constată cel puțin o încălcare a Convenției Europene

26 ianuarie 2017 CEDO

În cadrul conferinței de presă anuale a Curții Europene a Drepturilor Omului din 26 ianuarie 2017, președintele Raimondi a trecut în revistă activitatea anului 2016 și a declarat că numărul de plângeri a crescut considerabil. Acest lucru se datorează în mare măsură situației din trei țări: Ungaria și România, pentru plângeri cu privire la condițiile de detenție și Turcia, în mod special, pentru plângeri după tentativa de lovitură de stat din iulie 2016.

La conferința de presă, Curtea a publicat, de asemenea, raportul anual de activitate și statisticile pentru 2016.

Tabelul anual privind încălcările Convenției în funcție de țară arată că statele cu cel mai mare număr de hotărâri împotriva lor unde s-a constat cel puțin o încălcare a Convenției europene a drepturilor omului au fost Rusia (228 hotărâri), Turcia (88), România (86), Ucraina (73), Grecia (45) și Ungaria (41).

În 2015, statele cu cel mai mare număr de hotărâri în care s-a constatat cel puțin o încălcare a Convenției au fost Rusia (109 hotărâri), Turcia (79), România (72).

La 31 decembrie 2016, majoritatea cauzelor aflate pe rol erau împotriva Ucrainei (22,8%), Turciei (15,8%), Ungariei (11,2%), Rusiei (9,8%) și României (9,3%).

Citeste mai mult  CEDO. Restricțiile severe impuse de autorități cu privire la protestele pașnice împotriva corupției și a guvernării ineficiente, încalcă dreptul la libertatea de întrunire

Președintele Raimondi a subliniat importanța implementării eficiente a Convenției la nivel național pentru a se asigura că principiul subsidiarității își îndeplinește pe deplin scopul.

Cuvinte cheie: > > >