România va primi peste 441 de milioane de euro din partea UE pentru a oferi produse alimentare și articole de uz școlar persoanelor defavorizate

1 decembrie 2014 UE

Comisia Europeană a aprobat programul operațional prezentat de România în vederea utilizării noului Fond de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD). România va primi peste 441 de milioane de euro (la prețurile actuale) în perioada 2014-2020 pentru a oferi produse alimentare persoanelor care au cea mai mare nevoie de acestea, precum și articole de uz școlar copiilor aflați în dificultate. Finanțarea UE va fi completată cu peste 75 milioane de euro din resursele naționale.

Începerea aprovizionării cu alimente este prevăzută pentru această iarnă și, din 2015, va avea loc de două ori pe an. Vor beneficia de ajutor persoanele asistate social, pensionarii cu pensii mici și persoanele al căror venit este sub 45% din salariul minim pe economie la nivel național.

Pachetele cu produse alimentare vor fi completate cu măsuri menite să înlesnească incluziunea socială, precum educația sanitară și alimentară, acces sporit la serviciile medicale sau de consiliere juridică, îndrumare către serviciile sociale, consiliere profesională și sprijin în căutarea unui loc de muncă.

Citeste mai mult  Reglementări mai stricte în Europa pentru WhatsApp, Skype și Facebook Messenger

Începând cu 2015, articolele de uz școlar vor fi furnizate o dată pe an. Acestea vor fi oferite copiilor care provin din familii cu un venit lunar sub 50% din salariul minim pe economie la nivel național.

Alimentele și articolele de uz școlar vor fi distribuite prin intermediul autorităților locale și al școlilor. ONG-urile vor fi implicate în furnizarea produselor alimentare persoanelor cu dificultăți de deplasare și în aplicarea măsurilor de incluziune socială aferente.

Context

România înregistrează unul dintre cele mai scăzute niveluri de sărăcie din UE, aproximativ 30% din populație suferind de lipsuri materiale severe. Programul operațional adoptat va contribui la atingerea obiectivului național de a ajuta 580 000 de oameni să iasă din sărăcie.

Lansat în luna ianuarie 2014, Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) este un puternic simbol al solidarității europene. Principalul său scop este ruperea cercului vicios al sărăciei și precarității, oferind asistență nefinanciară unora dintre cetățenii europeni cei mai vulnerabili. FEAD se ridică la o valoare reală de 3,8 miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Citeste mai mult  Percepția mediului de afaceri asupra corupției în România

Fondul va contribui la consolidarea coeziunii sociale prin atenuarea celor mai severe forme de sărăcie, precum și la atingerea obiectivului EUROPA 2020 de a reduce cu cel puțin 20 de milioane numărul de persoane afectate sau amenințate de sărăcie și excluziune socială, până în 2020.

FEAD va sprijini acțiunile inițiate de toate cele 28 de state membre în vederea acordării unei game largi de ajutoare nefinanciare persoanelor celor mai defavorizate, indiferent dacă este vorba despre persoane individuale, familii, gospodării sau grupuri de persoane. Asistența de acest tip poate consta în produse alimentare, îmbrăcăminte și alte bunuri de uz personal esențiale, cum ar fi încălțămintea, săpunul sau șamponul. Ajutorul financiar poate fi utilizat la desfășurarea acțiunilor care încurajează integrarea socială.

Fiecare stat membru va defini grupul-țintă de „persoane cele mai defavorizate” în programul său operațional național. Statele membre pot alege tipul de asistență pe care doresc să o ofere (produse alimentare sau articole de bază sau o combinație între cele două) și modelul preferat de procurare și distribuție a alimentelor și bunurilor, în funcție de situația lor specifică și preferințe.

Citeste mai mult  Dreptul de a fi uitat. Google a primit 348.085 de solicitări într-un an și jumătate

Începând cu 1987, Programul UE de distribuire a alimentelor către cele mai defavorizate persoane (CDP) a fost o sursă importantă de provizii pentru organizațiile care lucrează în contact direct cu cei mai puțin norocoși membri ai societății, oferindu-le alimente. A fost creat pentru a folosi în mod optim surplusul agricol obținut atunci. Având în vedere epuizarea stocurilor de intervenție preconizată, precum și imprevizibilitatea lor ridicată în perioada 2011-2020, ca o consecință a reformelor succesive ale politicii agricole comune, CDP a fost întrerupt la sfârșitul anului 2013, fiind înlocuit de FEAD.

Sursa: ec.europa.eu

Cuvinte cheie: > >