Sancțiunea aplicabilă în cazul introducerii de mai multe ori a aceleiași cereri de chemare în judecată

2 iulie 2020 Drept Civil Jurisprudenta

Inroducerea aceleiași cereri de chemare în judecată de 4 ori, fiecare cerere fiind anulată în condițiile art. 200 din Codul de procedură civilă, reprezintă o exercitare cu rea-credință a dreptului de sesizare a instanței, situație care impune aplicarea unei amenzi judiciare, potrivit art. 187 alin. (1) lit. a) Cod de procedură civilă.

Extras din considerentele încheierii din data de 18.12.2019 a Judecătoriei Sectorului 2 București:

”Instanţa constată că reclamanţii au introdus aceeaşi cerere de chemare în judecată de 4 ori (dosarele nr. 1../300/2018, 2../300/2018, 3../300/2019 şi prezentul dosar), fiecare cerere ajungând să fie anulată în condiţiile art. 200 C.proc.civ. Or, procedând într-o asemenea manieră, contrar logicii juridice şi cu nesocotirea flagrantă a Codului de procedură civilă, reclamanţii au dat dovadă de o reală rea-credinţă întrucât au pus în mişcare mecanismul înfăptuirii justiţiei de 3 ori pentru aceeaşi cerere vădit informă, îngreunând astfel rolul instanţei de judecată.

În atare condiţii, instanţa constată incidența prevederilor art. 187 alin. 1 pct. 1 lit. a C.proc.civ., conform cărora, dacă legea nu prevede altfel, instanţa, potrivit dispoziţiilor prezentului articol, va putea sancţiona, cu amendă judiciară de la 100 lei la 1.000 lei, introducerea, cu rea-credinţă, a unor cereri principale, accesorii, adiţionale sau incidentale, precum şi pentru exercitarea unei căi de atac, vădit netemeinice.

Citeste mai mult  Anularea cererii de chemare în judecată. Reexaminare. Neindicarea locuinței efective a pârâtului

Astfel, instanţa constată că reclamanţii au introdus, cu rea-credinţă, de trei ori, aceeaşi cerere de chemare în judecată, motiv pentru care aplică fiecărui reclamant o amendă în cuantum de 750 lei.

Reau-credinţă a reclamanţilor este evidentă şi de necontestat câtă vreme au formulat de patru ori aceeaşi cerere de chemare în judecată care a ajuns să fie anulată, conform art. 200 C.proc.civ., deşi acestora li s-au comunicat în mod clar lipsurile cererii, termenul înăuntrul căruia trebuie complinite aceste lipsuri şi sancţiunea care ar putea interveni în caz de neconformare.”
(Judecătoria Sectorului 2 București, Încheierea din data de 18.12.2019, definitivă, Buletinul Jurisprudenței Judecătoriei Sectorului 2 București – 2019, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: >