Scrisoare deschisa catre Baroul Bucuresti pentru respectarea drepturilor avocatilor

11 noiembrie 2016 Fără categorie

Stimate domnule Decan, domnilor Consilieri,

Va rugam interveniti si sa formulati un punct de vedere solidar cu avocatii si o eventuala nota de protest fata de faptul ca, in prezent, la majoritatea parchetelor si sectiilor de politie, avocatii sunt deposedati de telefoanele mobile, de tablete si de laptopuri care raman in custodia jandarmilor sau politistilor de la intrarea in sediile acestor institutii publice. Expunerea si disconfortul au caracter extrem fata de colegii avocati care intra predominant in dosare penale, insa un asemenea tratament este inadmisibil in orice situatie, fata de oricare dintre confrati ca si fata de ceilalti juristi.

Intrebati despre temeiul legal al masurii restrictive, politistii au aratat ca ar fi in aplicare un ordin al ministrului de interne Gabriel Oprea.

O asemenea reglementare, facuta de politist sau de procuror este insa lipsita de temei legal, incalca Legea Avocaturii, nr.51/1995 si art.6 din Conventia EDO care consacra dreptul la un proces echitabil, fara masuri disproportionate ale agentilor Statului in timpul oricarei proceduri, si respectarea principiului egalitatii de arme si a principiului nediscriminarii.

Citeste mai mult  CCR. Soluția legislativă care nu precizează condițiile încetării detașării judecătorilor sau procurorilor, neconstituțională

Intrucat ordinul intern al MAI are un caracter abuziv si nici nu poate fi prezentat in forma scrisa iar unii afirma ca ar fi doar un ordin verbal – nu se stie de cine transmis, de cine primit si de cine e luat la cunostinta – va solicitam sa interveniti pentru ca activitatea avocatului in asigurarea dreptului la aparare sa se poata desfasura neigradit si fara abuziva izolare de exterior, sub pretextul ca ar fi in „zona de informatii clasificate” sau ca „se evita favorizarea faptuitorilor prin trimiterea de informatii”, in conditiile in care si procurorul si politistii au toate facilitatile la indemana si telefoanele mobile si comunica intre ei si cu exteriorul chiar in timpul realizarii de acte procedurale.

De remarcat, ca la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatiei si Justitie, fata de comentariile negative si refuzul unor avocati de a-si lasa la intrare telefoanele si tabletele, inclusiv procurorul general a admis ca accesul trebuie sa fie neingradit intrucat nu dispusese nici un astfel de ordin intern – adica in limbajul jandarmilor „acces cu procedura” sau „acces fara procedura” ! In urma cu cca 2 luni cand s-a intamplat respectiva reactie spontana „procedura” a fost suspendata, insa am aflat ca s-a revenit la situatia anterioara iar saptamana aceasta am constatat ca din nou avocatii erau obstructionati in acelasi mod.

Citeste mai mult  Problema ofițerilor acoperiți din justiție. CSM a decis sesizarea CSAT

In asteptarea reactiei Baroului si consecutiv, a Uniunii – UNBR in favoarea inlaturarii acestor obstacole de inspiratie cazona, abuziv ridicate in activitatea avocatului,

Cordial,

Av. Antonie Popescu
…..
(Lista deschisa de semnaturi)

Cuvinte cheie: > > >