Semnarea hotararii judecatoresti se circumscrie notiunii de alcatuire a instantei?

18 februarie 2019 Drept Civil

Curtea de Apel Ploiesti a sesizat ICCJ in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile pentru dezlegarea urmatoarelor chestiuni de drept:

1. daca semnarea hotararii de catre aceiasi judecători care au pronuntat-o, intra in notiunea de „alcatuirea instantei”, a carei nerespectare constituie motiv de contestatie in anulare, potrivit art. 503 al. (2) pct. 1 Codul de procedura civila;

2. daca in ipoteza de nerespectare a dispozitiilor referitoare la alcatuirea instantei, prevazuta de art. 503 al. (2) pct. 1 Codul de procedură civila intră si situatia in care hotararea redactata de unul dintre membrii completului de recurs, este semnata doar de judecătorul redactor, in timp ce pentru ceilalti doi membri, hotararea este semnata de presedintele instantei, astfel incat majoritar hotararea apare ca fiind semnata de o alta persoana, care nu a făcut parte din complet.

Curtea de Apel Ploiesti a considerat oportuna apelarea la instrumentul reglementat prin noul Cod de Procedura Civila in cuprinsul art. 519 si urm. intrucat pana la acest moment nu a fost identificata practica judiciara care sa analizeze daca semnarea hotararii de catre aceiasi judecatori care au pronuntat-o, intra in notiunea de ,, alcatuirea instantei ‘’ a carei nerespectare constituie motiv de contestatie in anulare, potrivit art. 503 al. 2 1 c.pr.civ., cu atat mai putin daca in ipoteza de nerespectare a dispozitiilor referitoare la alcatuirea instantei, prevazuta de art. 503 al. 2 c.pr.civ intra si situatia in care hotararea redactata de unul dintre membrii completului de recurs, este semnata doar de judecatorul redactor, in timp ce pentru ceilalti doi membri, hotararea este semnata de presedintele instantei, astfel incat majoritar hotararea apare ca fiind semnata de o alta persoana, care nu a facut parte din complet.

Citeste mai mult  Inadmisibilitatea petitiei de ereditate

Totodata, nici in doctrina nu a fost identificata o astfel de analiza, iar situatiile in care hotararile judecatoresti sunt semnate de presedintele instantei sau de presedintele de complet in locul judecatorilor care lipsesc, facandu-se aplicarea art. 426 alin. 2 C.p.c, sunt des intalnite, cu precadere in perioada vacantelor judecatoresti.

Opinia Curtii de Apel este in sensul ca semnarea hotararii de catre aceiasi judecatori care au pronuntat-o, intra in notiunea de ,, alcatuirea instantei ‘’, a carei nerespectare constituie motiv de contestatie in anulare, potrivit art. 503 al. 2 pct. 1 Codul de procedura civila, iar in ipoteza de nerespectare a dispozitiilor referitoare la alcatuirea instantei, prevazuta de art. 503 al. 2 pct. 1 C.p.c intra si situatie in care hotararea redactata de unul dintre membrii completului de recurs, este semnata doar de judecatorul redactor, in timp ce pentru ceilalti doi membri hotararea este semnata de presedintele instantei, astfel incat majoritar hotararea apare ca fiind semnata de o alta persoana, care nu a facut parte din complet.

Cuvinte cheie: > > >