Senat: Actul de procedură trimis prin email sau fax, sub incidenţa dispoziţiilor art. 183 NCPC

30 mai 2018 Noutati legislative

Marți, 29 mai 2018, Senatul a adoptat o propunere legislativă privind modificarea Codului de procedură civilă, potrivit căreia trimiterea actelor de procedură prin fax sau poştă electronică este asimilată trimiterii efectuate prin oficiul poştal, serviciul de curierat sau prin alt serviciu specializat de comunicare. În prezent, conform dezlegării date de ÎCCJ prin Decizia nr. 34/2017, cererile trimise prin email sau fax nu intră sub incidenţa dispoziţiilor prevăzute de art. 183 alin. (1) NCPC, actul de procedură transmis prin fax sau poştă electronică, în ultima zi a termenului care se socoteşte pe zile, după ora la care activitatea încetează la instanţă, nefiind socotit a fi depus în termen.

Concret, potrivit amendamentelor adoptate de senatori, alin. (1) și (3) ale art. 183 NCPC se modifică și vor avea următorul cuprins:

(1) Actul de procedură depus înăuntrul termenului prevăzut de lege prin scrisoare recomandată la oficiul poştal sau depus la un serviciu de curierat rapid ori la un serviciu specializat de comunicare ori trimis prin fax sau email este socotit a fi făcut în termen.

Citeste mai mult  Salariile demnitarilor au fost majorate

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) şi (2), recipisa oficiului poştal, precum şi înregistrarea ori atestarea făcută, după caz, de serviciul de curierat rapid, de serviciul specializat de comunicare, de unitatea militară sau de administraţia locului de deţinere, pe actul depus, precum și mențiunea datei și orei primirii faxului sau email-ului astfel cum acestea sunt atestate de către calculatorul sau faxul de primire al instanței servesc ca dovadă a datei depunerii actului de către partea interesată.

Competența decizională aparține Camerei Deputaților.

Cuvinte cheie: > > >