Senat: Legea privind evaziunea fiscală, modificată

30 mai 2018 Noutati legislative

Marți, 29 mai 2018, Senatul a adoptat o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, conform ccăreia cei acuzați de evaziune fiscală ar putea scăpa de pedeapsa închisorii cu executare, dacă acoperă în totalitate prejudiciul, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile.

Concret, potrivit propunerii legislative, art. 10 din Legea nr. 241/2005 va avea următorul cuprins:

”(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul urmăririi penale inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, se va dispune, o singură dată renunțarea la urmărirea penală.

(1^1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, pedeapsa amenzii penale.

(1^2)  În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi  integral, în termen de 1 an,  prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.

(1^3) În cazul săvârșirii unei infracțiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 și 9, dacă în cursul judecății, până la terminarea cercetării judecătorești, inculpatul va acoperi, în termen de 3 ani,  prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 50% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile și penalitățile, instanța va dispune, o singură dată, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere. În situația în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare.”

Competența decizională aparține Camerei Deputaților.

Cuvinte cheie: > > >