Sesizarea CJUE cu o intrebare preliminara privind aspecte legate de dreptul national sau elemente particulare ale unei spete deduse judecatii

23 iulie 2015 Drept Civil Jurisprudenta

„Alineatul 2 al art. 267 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene prevede posibilitatea unei instante dintr-un stat membru de a sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene, daca apreciaza ca o decizie in aceasta privinta este necesara in solutionarea pricinii, iar in cazul in care chestiunea se invoca intr-o cauza pendinte in fata unei instante nationale, ale carei decizii nu sunt supuse vreunei cai de atac in dreptul intern, aceasta instanta este obligata sa sesizeze Curtea.

Insa, chiar si in cazul instantelor ale caror decizii nu sunt supuse niciunei cai de atac, acestora le revine competenta de a decide daca intrebarile sunt relevante pentru solutionarea litigiului, precum si asupra continutului acestora. Simpla solicitare a partii interesate de a se dispune sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara nu implica automat sesizarea instantei europene, instanta nationala avand libertatea de a evalua relevanta unei astfel de cereri in contextul cauzei pe care o are de solutionat. Pentru sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene cu o cerere preliminara in interpretare este necesar ca instanta nationala sa justifice de ce are nevoie de interpretarea unei dispozitii din dreptul comunitar.

Citeste mai mult  Activarea pactului comisoriu privind rezoluțiunea contractului. Condiții

Pe calea procedurala a intrebarii preliminare Curtea de Justitie a Uniunii Europene stabileste semnificatia normei comunitare, in scopul interpretarii unitare a dreptului comunitar la nivelul Uniunii, competenta aplicarii concrete a normei revenind exclusiv instantei nationale. Intrebarea ce se poate adresa de catre instanta nationala vizeaza exclusiv probleme de interpretare, validitate sau aplicare a dreptului comunitar, iar nu aspecte legate de dreptul national sau elemente particulare ale unei spete deduse judecatii.

Asadar, cererea de sesizare a Curtii de Justitie a Uniunii Europene prin care solicitantul nu arata care ar fi problema de interpretare a dreptului comunitar, ci, in realitate, tinde la obtinerea unei solutionari concrete a cauzei din partea Curtii de Justitie a Uniunii Europene, nu este admisibila, intrucat excede competentei sale.” (ICCJ, Sectia I civila, Decizia nr. 277 din 20 ianuarie 2012, www.scj.ro)

Cuvinte cheie: >