Simplificarea procedurii de recunoaștere a documentelor de stare civilă în alt stat UE

10 iunie 2016 Noutati legislative UE

Parlamentul European a votat joi, 9 iunie 2016, noi reguli care să faciliteze libertatea de mișcare a cetățenilor prin simplificarea procedurii de recunoaștere a documentelor de stare civilă în alt stat UE. Pentru a evita traducerile, au fost introduse noi formulare UE multilingvistice care să fie anexate documentelor.

Noile reguli vor elimina unele formalități administrative cum ar fi ”legalizarea” sau ”apostilarea” documentelor ”publice” cum ar fi acelea care dovedesc starea civilă, filiația sau naționalitatea, capacitatea de a se căsători sau de a intra într-un parteneriat înregistrat. Documentele care certifică absența cazierului judiciar vor putea, de asemenea, fi acceptate în alt stat UE fără alte proceduri de legalizare.

Mai mult, regulile vor acoperi și documentele pe care cetățenii care trăiesc în alt stat membru trebuie să le producă dacă doresc să voteze și/sau să candideze în alegeri europene sau municipale în statul membru unde își au rezidența.

Noi formulare multilingvistice

Pentru a evita traducerea unor documente publice, regulile vor introduce și formulare UE multilinvistice care să fie atașate documentelor al căror scop principal este de a constata unul din următoarele elemente: nașterea, faptul că o persoană este în viață, decesul, numele, căsătoria (inclusiv capacitatea de căsătorie și starea civilă), divorțul, separarea de drept sau anularea căsătoriei, parteneriatul înregistrat (inclusiv capacitatea de a încheia un parteneriat înregistrat și statutul de parteneriat înregistrat), desfacerea unui parteneriat înregistrat, separarea de drept sau anularea unui parteneriat înregistrat, filiația, adopția, domiciliul și/sau reședința, naționalitatea sau absența cazierului judiciar. Aceste formulare multilinvistice standard ar trebui să reprezinte o economie pentru cetățeni care nu ar mai trebui să suporte costurile de traducere.

Citeste mai mult  Modificarea Codului rutier pentru ca poliția locală să poată constata contravențiile în domeniul circulației rutiere - propunere legislativă

Regulamentul va fi curând publicat în Jurnalul Oficial al UE și va intra în vigoare gradual, în 2019 urmând a fi pe deplin aplicabil.

Cuvinte cheie: > > >