Șoferul nevinovat de accident ar putea primi despăgubiri de la asigurătorul RCA cu care are contract

8 februarie 2016 Noutati legislative

La Senat (prima Cameră sesizată) se află înregistrată pentru dezbatere Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, potrivit căreia în cazul în care un asigurat este implicat într-un accident de care nu se face vinovat, asigurătorul RCA plăteşte despăgubiri titularului poliţei şi apoi, se va îndrepta în vederea recuperării prejudiciului către firma la care este asigurat autovehiculul vinovat sau către Fondul de protecţie a victimelor străzii în cazul în care vinovatul nu este asigurat sau este necunoscut.

***Refuzul asigurătorului de plată a despăgubirii în termenul prevăzut în contract***

Potrivit expunerii de motive, raţionamentul de despăgubire în cazul asigurătorilor de răspundere civilă auto din România dezavantajează persoana păgubită, nevinovată de producerea accidentului. De cele mai multe ori, persoana păgubită trebuie să se lupte cu diverse firme de asigurări pentru a putea beneficia de reparaţia autovehiculului. Nu puţine sunt cazurile în care cel vinovat de producerea unui accident, nu are asigurare RCA, iar procesul de despăgubire este mult mai complicat. Astfel, deşi nevinovat de producerea accidentului, proprietarul autovehiculului este nevoit să îşi plătească reparaţia maşinii după care să încerce recuperarea prejudiciului. Prin urmare, o soluţie corectă pentru toată lumea ar fi ca firma de asigurări sa-l despăgubească pe cel cu care are contract. Atunci, asiguraţii beneficiază de protecţie reală şi sunt motivaţi să încheie poliţa RCA la firmele responsabile.

Citeste mai mult  CCR: Modificări aduse Codului penal, neconstituționale

***Termenul de la care începe să curgă prescripția dreptului asiguratorului de a cere executarea silită***

Potrivit propunerii:

  • Asigurătorul RCA plăteşte despăgubiri terţilor pentru daunele produse de autovehiculul asigurat când acesta e vinovat (prevedere în vigoare).
  • Asigurătorul RCA plăteşte despăgubiri titularului poliţei şi apoi le recuperează de la asigurătorul vinovatului sau de la Fondul de protecţie a victimelor străzii (prevedere nouă).
  • Proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecţie reală, decontând cheltuielile cu repararea autovehiculului atunci când alt autovehicul este vinovat de accident (prevedere nouă).

Cuvinte cheie: > >