Prin reţinerea în concurs a infracţiunilor de evaziune fiscală (infracţiunile din care au rezultat banii) şi a infracţiunilor de spălare a banilor, în varianta normativă prevăzută de art.29 alin.1 lit. c din Legea 656/2002, se încalcă principiul ne bis in idem, atunci când autorul spălării banilor dobândeşte bunuri provenind din comiterea unei infracţiuni, dacă dobândirea de bunuri nu este urmată de un act subsecvent în scopul disimulării originii ilicite a bunurilor.
”În ce privește infracțiunile de spălare de bani puse în seama inculpaților, constând în aceea că au dobândit sau folosit sume de bani, cunoscând că acestea provin din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, Tribunalul a reținut că prin reţinerea în concurs a infracţiunilor de evaziune fiscală (infracţiunile din care au rezultat banii) şi a infracţiunilor de spălare a banilor, în varianta normativă prevăzută de art.29 alin.1 lit. c din Legea 656/2002, se încalcă principiul ne bis in idem, atunci când autorul spălării banilor dobândeşte bunuri provenind din comiterea unei infracţiuni, dacă dobândirea de bunuri nu este urmată de un act subsecvent în scopul disimulării originii ilicite a bunurilor.
Or, în speţă, nu se poate reține că inculpatul G. D. G. a retras din conturile societăţilor SC „X ” SRL Piatra Neamţ și SC „Y ” SRL Piatra Neamţ, pe care le controla, exact sumele de bani provenite din comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală (produsul infracţiunii). Banii rezultați din săvârșirea infracţiunilor de evaziune fiscală au existat ca monedă scripturală, evaziunea fiscală nu a „produs” efectiv sume de bani care să poată fi însușite, ci a diminuat baza impozabilă, determinând astfel reducerea sumelor datorate statului cu titlu de impozit pe profit și TVA.
Participantul la infracţiunea principală (din care provin sumele de bani) nu poate fi subiect activ al infracţiunii de spălare a banilor, în variantă reţinută în sarcina inculpaţilor, dacă are calitatea de subiect al infracţiunii predicat (autor sau complice) deoarece el a devenit deţinător (în cazul de față, titular al sumelor de bani) prin comiterea infracţiunii principale, respectiv a infracţiunii de evaziune fiscală.
Așa fiind, Tribunalul, în temeiul art. 396 alin. 1, 2 şi 5 Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. 1 lit. a Cod procedură penală, a achitat pe inculpații G. D. G., SC „X ” SRL Piatra Neamţ și SC „Y ” SRL Piatra Neamţ, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spălare de bani, în formă continuată, prevăzută de art. 29 lit. c din Legea nr.656/2002, cu aplicarea art. 41 alin. 2 vechiul Cod penal.” (Tribunalul Neamț, Sentința penală nr.94/15 decembrie 2016, portal.just.ro)
Update: Soluția a fost menținută de Curtea de Apel Bacău prin Decizia penală nr. 1136 din 24 octombrie 2017.
Cuvinte cheie: achitare > evaziune fiscala > non bis in idem > spalare de bani