Group 1

Statul român ar putea suporta cheltuielile de repatriere a românilor decedați pe teritoriul UE

14 aprilie 2019 Noutati legislative

La Senat (prima Cameră sesizată) se află înregistrată pentru dezbatere o Propunere legislativă privind decontarea de către statul român a procedurilor de repatriere a cetăţenilor români decedaţi pe teritoriul Uniunii Europene, potrivit căreia statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul Uniunii Europene.

În expunerea de motive se arată că, potrivit unui raport ONU, 3,4 milioane de români au emigrat în ultimii ani, respectiv 17 % din populație. Rata de migrație este direct proporțională și cu numărul de decese ale românilor în străinătate, anual înregistrându-se câteva mii potrivit MAE. Din păcate, în cazul deceselor românilor în străinătate statul român nu decontează absolut nimic din costul procedurilor de repatriere care, de cele mai multe ori, sunt de ordinul câtorva mii de euro.

Legal, conform Ministerului Afacerilor Externe, transportul corpului neînsuflețit în România se poate face numai în condițiile prevăzute de legislația națională a țării respective și în conformitate cu regulile internaționale aplicabile. În cazul în care familia nu-și permite costul transportului autoritățile locale vor proceda la înmormântarea sau incinerarea defunctului. Prin urmare foarte mulți români decedați în străinătate nu ajung acasă la familie

Citeste mai mult  Modificarea Legii cadastrului şi a publicităţii imobiliare

Costurile estimate pentru repatrierea decedaților sunt cu mult peste posibilitățile a aproape 40%dintre români conform ultimului barometru Eurostat din 2017, astfel că proiectul de lege își propune să întindă o mănă de ajutor românilor are nu au niciun suport financiar.

Concret, potrivit proiectului, statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați pe teritoriul Uniunii Europene la cererea familiei.

Dacă proiectul va fi adoptat, prevederile se vor aplica doar cetățenilor români care înregistrează venituri care nu depășesc contravaloarea salariului mediu net raportat la Institutul Național de Statistică la momentul decesului.

Competența decizională aparține Camerei Deputaților.

Cuvinte cheie: >