Sustragerea de la testarea aerului expirat – infracțiune

17 iulie 2019 Drept Penal Jurisprudenta

Refuzul de a fi testat cu aparatul etilotest întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute de art. 337 C.p. – Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, în condițiile în care inculpatul s-a urcat în autoturism și a fugit, în momentul în care agenții de poliție i-au solicitat testarea cu alcooltestul, astfel că acesta s-a sustras nu doar de la această testare, dar și de la prezentarea la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice.

Extras din considerentele deciziei Curții de Apel Craiova:

”Din probele administrate în cauză, după cum reține și instanța de fond, rezultă că agenții de poliție, observând că inculpatul emană halenă alcoolică, au dispus testarea inculpatului cu aparatul etilotest. Inculpatul a fost formal de acord cu această testare, însă s-a urcat în autoturism și a demarat în trombă înainte că polițiștii să aducă aparatul etilotest din autospeciala aflată în aceeași parcare.

Potrivit art. 88 alin. 4-6 din OUG nr. 195/2002 s tabilirea concentrației de alcool în aerul expirat se face de către poliția rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat și verificat metrologic. Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată de polițistul rutier cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, îi poate solicita acestuia să i se recolteze mostre biologice în cadrul unităților medicale, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

Citeste mai mult  Condițiile existenței infracțiunii de fals informatic

Pe de altă parte, persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere, testată cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și depistată ca având o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării mostrelor biologice, în vederea stabilirii îmbibației de alcool în sânge.

Se poate observa că legea prevede obligativitatea stabilirii concentrației de alcool în aerul expirat de către poliția rutieră, cu ajutorul unui mijloc tehnic omologat și verificat metrologic și doar în situația în care valoarea este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligatorie recolt area mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei . În cazul în care valoarea alcoolemiei este mai mică decât 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat , doar conducătorul auto este cel care poate solicita să fie prezentat la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice, agenții poliției rutiere neavând această posibilitate din oficiu.

Citeste mai mult  Instituirea unui drept de ipotecă în favoarea băncii nu transformă contractul de credit imobiliar în contract de credit ipotecar

Aceste proceduri sunt reglementate prin art. 193 din HG nr. 1391/04.10.2006 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, conform căruia conducătorul de autovehicul trebuie însoțit de polițistul rutier, imediat, la cea mai apropiată instituție medicală autorizată sau instituție medico-legală pentru a i se recolta probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, dacă prin testarea cu un mijloc tehnic certificat sau cu un mijloc tehnic omologat și verificat metrologic s-a constatat că valoarea concentrației de alcool este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat.

În speță, agenții de poliție nu puteau solicita inculpatului să se prezinte la spital în vederea recoltării de mostre biologice înainte de a-l testa cu aparatul etilotest și a observa dacă valoarea alcoolemiei indicate este mai mare de 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat . În mod evident, urcând în autoturism și fugind de la fața locului, în momentul în care i s-a solicitat testarea cu alcooltestul, inculpatul s-a sustras nu doar de la această testare, dar și de la prezentarea la o unitate medicală în vederea recoltării de mostre biologice, aceasta fiind intenția inculpatului, raportat toate probele administrate în cauză.

Citeste mai mult  Dispoziţiile privind aplicarea legii penale mai favorabile după judecarea definitivă a cauzei sunt aplicabile numai în cazul pedepselor executabile

Pentru aceste considerente, Curtea reține că, în drept, fapta inculpatului care la data de 04.07.2017, orele 05.10, a condus un autoturism pe raza localității Izvoarele, jud. Gorj, iar după ce a fost oprit pentru control de agenții de poliție s-a sustras de la recoltarea mostrelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, întrunește elementele constitutive ale infracțiunii prev. de art. 337 C.p.” (Curtea de Apel Craiova, Decizia penală nr. 941 din 13 iunie 2019, www.rolii.ro)

Cuvinte cheie: >