Taxe vamale eliminate pentru produse de înaltă tehnologie

29 iulie 2015 UE

Taxele vamale urmează să fie eliminate pentru 201 produse de înaltă tehnologie în următorii 4 ani. Acesta este principalul rezultat al negocierilor de extindere a Acordului pentru Tehnologia Informațională (ITA), la care au participat Uniunea Europeană (UE), Statele Unite ale Americii, China și marea majoritate a membrilor Organizației Mondiale a Comerțului (OMC), se anunță într-un comunicat al Reprezentanței Comisiei Europene din România.

Acordul, inițiat și intermediat de către UE, va aduce beneficii consumatorilor și companilor prin eliminarea taxelor sus-menționate la o gamă largă de produse, inclusiv echipamente medicale, jocuri și console video, sisteme casnice de înaltă fidelitate, căști audio, aparate de redare de tip blue-ray/DVR, semi-conductori și dispozitive GPS. El va avea în vedere schimburi comerciale în valoare de 1 bilion de euro, ce acoperă 90% din tranzacțiile cu produsele pe care se axează.

Taxele vor fi eliminate în termen de 3 ani de la data punerii în aplicare a acordului, prevăzută pentru 1 iulie 2016. Pentru unele produse, extinderea perioadei necesare eliminării taxelor va fi negociată pentru a oferi industriei suficient timp să se adapteze la noile condiții de piață.

Cuvinte cheie: > > >