Telefoanele mobile incompatibile cu RO-ALERT vor fi interzise de la comercializare

18 aprilie 2019 Business Noutati legislative

Se interzice operatorilor economici comercializarea telefoanelor mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT, prevede un proiect de Ordonanță de Urgență privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, lansat în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne.

Concret, potrivit proiectului, operatorii economici care comercializează telefoane mobile au obligația de a furniza și a menține pe paginile web proprii, cât și la punctele de vânzare, pentru telefoanele mobile comercializate, informații privind:
a) capabilitățile de recepționare a mesajelor RO-ALERT;
b) modalitățile de activare a acestor facilități pentru fiecare tip de telefon mobil comercializat.
Informațiile menționate se transmit și Serviciului de Telecomunicații Speciale în vederea publicării în portalul web RO-ALERT.

Telefoanele mobile aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a ordonanței de urgență, care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor RO-ALERT, pot fi comercializate până la lichidarea acestor stocuri, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a ordonanței de urgență. După expirarea acestui termen, se interzice operatorilor economici comercializarea telefoanelor mobile care nu au activată posibilitatea recepționării mesajelor ROALERT. Nerespectarea acestei prevederi constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 35.000 lei la 75.000 lei.

Cuvinte cheie: > > >