Group 1

Tutela minorului. Condiții de instituire

30 octombrie 2015 Drept Civil Jurisprudenta

Tutela minorului nu se poate institui în situația în care tatăl este necunoscut iar, în ceea ce o privește pe mamă, hotărârea de decădere din drepturile părinteşti nu este definitivă.

”Conform art. 110 cod civil, tutela minorului se instituie atunci când ambii părinţi sunt, după caz, decedaţi, necunoscuţi, decăzuţi din exerciţiul drepturilor părinteşti sau li s-a aplicat pedeapsa penală a interzicerii drepturilor părinteşti, puşi sub interdicţie judecătorească, dispăruţi ori declaraţi judecătoreşte morţi, precum şi în cazul în care, la încetarea adopţiei, instanţa hotărăşte că este în interesul minorului instituirea unei tutele.

Potrivit dispozițiilor art. 511 cod civil în cazul în care, după decăderea din exerciţiul drepturilor părinteşti, copilul se află în situaţia de a fi lipsit de îngrijirea ambilor părinţi, se instituie tutela.

În situaţia dedusă judecăţii hotărârea de decădere din drepturile părinteşti pentru mama minorului nu este definitivă, nu este executorie, şi ca atare nu se poate considera că minorul se află în situaţia în care să se impună instituirea tutelei, împrejurarea că faţă de minor s-a dispus măsura plasamentului în regim de urgenţă neschimbând situaţia.” (Tribunalul Galați, Decizia nr. 772/2015, portal.just.ro)

Cuvinte cheie: >