UE a semnat acordul de la Paris privind schimbările climatice

23 aprilie 2016 UE

La 22 aprilie 2016, UE și cele 28 de state membre ale sale au semnat acordul global de la Paris privind schimbările climatice în cadrul unei ceremonii la nivel înalt desfășurată la New York (SUA). Acordul a fost încheiat în decembrie 2015, cu ocazia conferinței ONU pe tema schimbărilor climatice, așa-numita COP 21, care a avut loc la Paris. Documentul va fi de acum disponibil pentru a fi semnat pe parcursul unui an.

Acordul de la Paris va intra în vigoare după ce va fi ratificat de cel puțin 55 de țări, care însumează cel puțin 55% din emisiile de gaze cu efect de seră. Ulterior, el va avea caracter juridic obligatoriu pentru țările care l-au ratificat.

În martie 2016, Consiliul European a subliniat că UE și statele sale membre trebuie să ratifice Acordul de la Paris cât mai curând posibil și în timp util, astfel încât să devină părți la acesta încă de la data intrării sale în vigoare.

Citeste mai mult  Site-uri web și aplicații mobile din sectorul public mai accesibile

Acordul de la Paris urmărește păstrarea creșterii temperaturii globale cu mult sub 2°C și depunerea de eforturi pentru ca această creștere să rămână sub 1,5°C (în comparație cu perioada preindustrială). În acest scop, țările au obligația de a lua măsuri de reducere a emisiilor lor.

Va exista un proces de revizuire din cinci în cinci ani, menit să facă bilanțul și să stabilească, în timp, obiective mai ambițioase. Vor fi urmărite progresele înregistrate de țări în ce privește angajamentele lor, pentru a asigura transparența și asumarea responsabilității. Este recunoscută și nevoia ca toate țările să se adapteze la schimbările climatice, pregătindu-și și consolidându-și reziliența.

În termeni de solidaritate, UE și alte țări dezvoltate se angajează să ofere în continuare țărilor în curs de dezvoltare finanțarea combaterii schimbărilor climatice.

Cuvinte cheie: >