Group 1

UE consolidează securitatea cibernetică

17 mai 2016 UE

La 17 mai 2016, Consiliul UE a adoptat în mod oficial noi norme pentru consolidarea securității rețelelor și a sistemelor informatice la nivelul Uniunii.

Directiva privind securitatea rețelelor și a informațiilor (NIS) va spori cooperarea între statele membre cu privire la chestiunea vitală a securității cibernetice. Aceasta stabilește obligații de securitate pentru operatorii serviciilor esențiale (în sectoarele critice cum ar fi energia, transportul, sănătatea și finanțele) și pentru furnizorii de servicii digitale (piețele online, motoarele de căutare și serviciile de tip „cloud”).

Fiecare țară din UE va trebui, de asemenea, să desemneze una sau mai multe autorități naționale și să stabilească o strategie pentru abordarea amenințărilor cibernetice.

Poziția Consiliului în primă lectură adoptată a confirmat acordul la care s-a ajuns cu Parlamentul European în decembrie 2015. Pentru a finaliza procedura, actul juridic mai trebuie să fie aprobat de Parlamentul European în a doua lectură. Se așteaptă ca directiva să intre în vigoare în august 2016.

Cuvinte cheie: >