Un nou mecanism de filtrare a recursurilor la CJUE

9 aprilie 2019 UE

Consiliul UE a adoptat marți, 9 aprilie 2019, un nou mecanism de filtrare a recursurilor în fața CJUE, prin modificarea Statutului Curții. Pentru a pune în aplicare această modificare în practică, Consiliul a aprobat, de asemenea, mai multe modificări ale Regulamentului de procedură al Curții.

”Regulamentul convenit astăzi va introduce un nou mecanism de filtrare pentru recursurile referitoare la deciziile anumitor agenții și oficii ale UE. Recursurile formulate în cauze care au fost deja examinate de două ori, într-o primă fază de către o cameră de recurs independentă, iar apoi de către Tribunal, nu vor fi admisibile în fața Curții de Justiție, cu excepția cazului în care se demonstrează că acestea ridică o problemă semnificativă în ceea ce privește unitatea, consecvența sau dezvoltarea dreptului Uniunii. Statisticile arată că, în practică, multe dintre aceste recursuri sunt respinse ca fiind în mod vădit nefondate sau în mod vădit inadmisibile” a declarat George Ciamba, ministrul delegat pentru afaceri europene din România

În mod specific, noile reguli se vor aplica procedurilor de recurs provenind de la una dintre următoarele agenții și oficii ale UE:

  • Oficiul Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală;
  • Oficiul Comunitar pentru Soiuri de Plante;
  • Agenția Europeană pentru Produse Chimice și
  • Agenția Uniunii Europene pentru Siguranța Aviației.

Cuvinte cheie: >