Group 1

Utilizarea radarelor din autovehicule care nu sunt inscripționate și vizibile, interzisă

14 mai 2019 Noutati legislative

Marți, 14 mai 2019, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat, în urma reexaminării ca urmare a Deciziei CCR nr. 684 din 6 noiembrie 2018, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.50 din 18 ianuarie 2019, proiectul de Lege pentru modificarea art.109 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, potrivit căruia poliţiştii rutieri sunt obligaţi să poarte uniformă cu înscrisuri şi însemne distinctive.

De asemenea, proiecul prevede că aparatele radar se vor putea folosi doar în mașini de poliție inscripționate și vizibile. Concret, ”dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanţă maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive ale poliţiei rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile şi însemnele distinctive, de către poliţişti care nu poartă uniforme, cu înscrisuri şi însemne distinctive … şi care nu sunt amplasate în locuri vizibile”.

Totodată, este stipulat în mod expres că, în cazul contravenţiilor cu privire la faptele care încalcă dispoziţiile privind limitele de viteză, procesul-verbal se poate încheia şi în lipsa contravenientului, după stabilirea identităţii conducătorului de vehicul, menţionându-se aceasta în procesul-verbal, fară a fi necesară confirmarea faptelor de către martori.

Cuvinte cheie: >