Venituri care se iau în calcul la stabilirea pensiei de întreținere. Norma de hrană

10 septembrie 2014 Drept Civil Jurisprudenta

Potrivit practicii judiciare şi legislaţiei în materie, la stabilirea pensiei de întreţinere se au  în vedere veniturile permanente ale debitorului. Norma de hrană instituită prin legislaţia specială, respectiv O.G. nr.26/1994, reprezintă un drept la hrană zilnică acordată în timp de pace, în limita unor plafoane calorice, anumitor categorii de personal, cu deosebire militari, din sectoarele de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, în considerarea specificului muncii pe care o desfăşoară. Scopul ei este evident acela al menţinerii stării de sănătate la un standard cerut de desfăşurarea activităţilor specifice. 

Conform art. 4 alin.4 din O.G.  nr.26/1994, atunci când nu beneficiază de alimente personalul care are dreptul la hrană, primeşte în locul acesteia valoarea financiară neimpozabilă. Pornind de la scopul pentru care legiuitorul a instituit acest drept în beneficiul anumitor categorii de persoane, în considerarea specificului activităţii lor, înseamnă că şi echivalentul bănesc al mesei gratuite reprezintă o indemnizaţie specială.

A include în categoria veniturilor care se iau în calcul la stabilirea pensiei de întreţinere o atare indemnizaţie înseamnă a nesocoti scopul avut în vedere de legiuitor la instituirea ei şi a schimba destinaţia specială pentru care a fost instituită. 

Această concluzie se sprijină şi pe dispoziţiile art.409 alin.7 din vechiul Cod de procedură civilă, reluate dealtfel şi în cuprinsul art.728 alin.7 din NCPC conform cărora „indemnizaţiile cu destinaţii speciale, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii”. (Curtea de Apel Alba Iulia, Secţia I civilă, Decizia nr. 189/29 aprilie 2014, portal.just.ro) 

Cuvinte cheie: >